'The Pearl of Africa'
16 september
Vol energie stappen we (Carlo, Erik-Jan en Sven) om half elf 's ochtends het vliegtuig in. We vliegen via Brussel. Het wordt een lange zit, maar dat hebben we er graag voor over. We maken een tussenstop in Rwanda. Er gaan wat mensen uit en er komen wat mensen bij. Moe van het reizen zijn we dan eindelijk in Oeganda, ook wel The Pearl of Africa genoemd.
De douane en het uitchecken verlopen soepeler dan verwacht. De taxi staat al klaar. Het park met de lodges is op nog geen tien minuten van het vliegveld. Een goed voorbereiding is het halve werk, zullen we maar zeggen.
In de bomen naast de lodges slapen wat marabou storks. Niet moeders mooiste, maar wel onze eerste soort. Wanneer je op Google zoekt naar wat de lelijkste vogel ter wereld is, staat deze soort met vlag en wimpel bovenaan. Daarnaast zijn ze ook nog eens echt vies. Meestal zijn ze te vinden op vuilnisbelten of bij kadavers. Jammer dat we zo moeten beginnen.
17 september
Na een kort nachtje is het zover. We gaan beginnen! Een heerlijk ontbijtje met een omelet doet ons duidelijk goed. We kunnen er tegenaan. Vandaag wordt het wederom een reisdag. Een uurtje of zeven tuffen staat voor de boeg. Daarvoor zullen we eerst de auto op moeten halen op het vliegveld. We worden afgeleid door tientallen soorten vogels in de tuin. Het duurt allemaal wat langer, zoals je begrijpt. Alle soorten opnoemen zou wat veel worden en wellicht wat saai. Dus ik probeer me daarin te beperken om het een beetje leesbaar te houden.
White-browed Robin Chat - Witbrauwlawaaimaker - Cossypha heuglini (foto: Carlo ter Haar)
Yellow-billed Kite - Geelsnavelwouw - Milvus aegyptius (foto's: Coen van Nieuwamerongen, tenzij anders vermeld)
Op het vliegveld aangekomen weten we even niet waar we precies moeten zijn. Gelukkig zijn de mensen hier vriendelijk en behulpzaam. Gewapend met verrekijkers struinen we over de vertrekhal. Een jonge politieagent wil ons maar al te graag helpen.
We moeten blijkbaar een verdieping lager zijn. Hij loopt graag met ons mee, maar daarvoor moet hij eerst even door de verrekijkers kijken. Dat was duidelijk nieuw voor hem. Zijn mond valt open van verbazing. 'Ik zie de huizen aan de overkant van het meer super dichtbij'. Erik-Jan kan voorlopig fluiten naar zijn kijker. De jongen zegt dat hij graag een echte man wil zijn en die dragen verrekijkers volgens hem. Trots loopt hij langs iedereen die het maar zien wil. Gelukkig vinden we de autoverhuur en na wat instructies kunnen we gaan.
Onze bolide voor de komende weken. Het blijkt een heuse tank te zijn. Uitgerust met een vierwielaandrijving moeten we een heel eind komen (foto's Sven Valkenburg)
Links rijden. Even wennen. Sven is een goede chauffeur en rijdt moeiteloos door het drukke stadsverkeer. De weg valt vooralsnog alles mee. Je beseft goed dat je in Afrika rijdt. Op sommige stukken is het verkeer een zooitje. Wie het hardste toetert mag eerst. Langs de weg probeert iedereen wat te verdienen. Overal staan kleine kraampjes met fruit, brood en van alles en nog wat. Wanneer we de stad uit rijden wordt het rustiger op de weg. Soms is de weg goed, soms echt slecht. Onverwachte drempels en diepe kuilen laten ons soms even vliegen. We dachten een schakelbak te hebben, maar als je maar hard genoeg over hobbels rijdt wordt het een automaat. De schakelpook vliegt alle kanten op. Zachtjes rijden zit er niet in. We moeten zo'n zeven uur rijden. 'Gewoon gaan', wordt het motto. Af en toe maken we een korte stop. Al met al begint de lijst met soorten al lekker te groeien. En dat vanuit de auto! Long-crested eagle, hadada ibis en darc- capped bulbul zijn soorten die we veel tegen komen.
Long-crested Eagle - Afrikaanse Zwarte Kuifarend - Lophaetus occipitalis
Hadada Ibis - Bostrychia hagedash (foto: Carlo ter Haar)
Dark-capped Bulbul - Driekleurbuulbuul - Pycnonotus tricolo (foto: Erik-Jan Barten)
Eindelijk komen we dan aan in Kibale National Park. Langs de weg zien we onze eerste apen. Gelijk een stuk of zeventig. Onderverdeeld in drie soorten. Apen blijven fascinerend en leuk! We nemen dan ook even de tijd om naar ze te kijken
Olive Baboon - Olijfbaviaan - Papio anubis (foto: Erik-Jan Barten)
Grey-cheeked Mangabey - Grijswangmangabey - Lophocebus albigena (foto: Carlo ter Haar
Aangekomen bij de lodges worden we alleraardigst ontvangen door Peter. Na de bagage te hebben gedropt en wat te zijn opgefrist wordt het tijd de omgeving te verkennen. Er zit genoeg zo blijkt. Wederom wat apen, maar ook de vogellijst krijgt een enorme boost. Voor we het weten zijn de eerste honderd soorten al binnen. De insteek is dat deze dag een reisdag zou zijn en alles wat we zien is mooi meegenomen. Wat een start!
Al dat gereis gaat ons niet in de koude kleren zitten. We worden getrakteerd op heerlijke biefstuk, rijst en een biertje. Dat doet ons duidelijk goed. Het is intussen flink gaan regenen en onweren. Heel normaal aan het einde van de dag in dit soort landen.
Lizard Buzzard - Hagedisbuizerd - Kaupifalco monogrammicus
Northern Yellow White-eye - Noordelijke Afrikaanse Brilvogel - Zosterops senegalensis
Black-and-white-casqued Hornbill - Grijsoorneushoornvogel - Bycanistes subcylindricus
Pin-tailed Whydah - Dominicanerwida - Vidua macroura (foto 1: Erik-Jan Barten)
Het is inmiddels donker en gelukkig ook droog geworden. We kunnen het niet laten even het weggetje voor de lodges uit te lopen. Na twee minuten is het raak. We horen een african wood owl. Binnen een mum van tijd zit ie voor ons in de boom en laat hij zich prachtig in het licht van de zaklamp bekijken. Bedtijd!
18 september
We starten deze ochtend in Bigodi Swamp, vergezeld door gids Sebastian. Een enthousiaste gozer, die ons veel weet te vertellen over dit gebied en de flora en fauna ervan. We zien verschillende soorten hornbills (de Afrikaanse versie van de toekans) en turaco's. Beide prachtige families die ons de hele vakantie niet gaan vervelen. Uiteraard zijn er ook weer diverse apensoorten van de partij.
Na een geslaagde ochtend en een heerlijke lunch wordt het tijd om wat voorbereidingen voor morgen te treffen. Dat blijkt wat moeilijker gedaan dan gedacht. We melden ons alvast bij de ingang van het Kibale park. Onze gegevens worden genoteerd en we reserveren vast een plekje voor morgenochtend.
Variable Sunbird - Ornaathoningzuiger - Cinnyris venustus
Great Blue Turaco - Reuzentoerako - Great Blue Turaco (foto: Carlo ter Haar)
Vervet Monkey - Zuid-Afrikaanse Groene Meerkat - Chlorocebus pygerythrus
Mantled Guereza - Gewone Franjeaap - Colobus guereza
Forest Giant Squirrel - Oliepalmeekhoorn - Protoxerus stangeri
Terwijl Carlo en ik achter blijven bij de lodges, rijden Sven en Erik-Jan met Sebastian door naar het hoofdkantoor om het één en ander te betalen en op papier te zetten. Het blijkt bijna een uur rijden te zijn. Onderweg klimt er nog een baviaan op de auto. Dat wordt het hoogtepunt van een voor de rest erg frustrerende middag. In het kantoor zelf lijkt het soepel te gaan. Totdat er geprint moet worden. Het duurt een kwartier voor er een klein bonnetje uit de printer komt rollen. Brillen kennen ze hier niet, maar deze man kan er zeker eentje gebruiken, want hij kruipt bijna in het bonnetje om alles te kunnen lezen. Als het dan eindelijk gelukt is hangt er een boete onder de auto ruit. Fout geparkeerd. 2000 Oegandese Shilling. Dat staat gelijk aan 50 cent. Over inflatie gesproken. Op de terugweg komen de jongens erachter dat de ramen van de auto niet meer dicht gaan en het accu lampje brandt.
We zitten aan het begin van het regenseizoen en met gemiddeld zo'n twee stevige buien per dag kan dat dramatisch gaan worden. Welkom in Afrika! De verhuurder wordt gebeld en een goede vijf uur later zijn de monteurs er. De auto wordt meegenomen. De middag daarop krijgen we hem weer terug.
Volgende probleem. We zouden om half zeven een ronde doen door Kibale National Park. Maar zonder auto komen we er niet. Een uur wandelen door het donker trekt ons ook niet. Gelukkig kan de gids een taxi regelen. Er kan weinig meer fout gaan. Dat de stroom en internet er al uit ligt sinds de avond dat we aankwamen is een klein detail.
Pale Prinia - Bleke Prinia - Prinia somalica (foto: Carlo ter Haar)
Bronze Mannikin - Gewoon Ekstertje - Spermestes cucullata
African Pied Wagtail - Afrikaanse Bonte Kwikstaart - Motacilla aguimp (foto: Erik-Jan Barten)
African Pied Wagtail - Afrikaanse Bonte Kwikstaart - Motacilla aguimp
Plantain-eater - Bandstaartbananeneter - Crinifer zonurus (foto: Carlo ter Haar)
Vieillot's Black Weaver - Fluweelwever - Ploceus nigerrimus (foto: Erik-Jan Barten)
Gelukkig eindigen we deze dag weer positief. Een heerlijke avondronde rondom de lodges leveren weer genoeg leuke vogels en zelfs een jakhals op. Dat maakt toch weer een hoop goed. Wanneer het donker is gaan we op pad met de zaklampen. Ver hoeven we niet, want de één na de andere african wood owl laat zich geweldig zien. In de verte roept een red chested owlet. Ook fijn!
African Wood Owl - Afrikaanse Bosuil - Strix woodfordii (foto's: Carlo ter Haar)
19 september
Opzoek naar de green-breasted pitta en chimpansees. Dat is wat we vanmorgen gaan doen. Samen met gids Davis en drie parkrangers (allemaal voorzien van een geweer) gaan we de jungle in. Mochten we onverwachts wilde dieren of baldadige Chimpansees tegen komen, kunnen we deze afweren. Het is ongeveer een kwartiertje lopen naar de eerste spot. Tot die tijd moeten we alle andere geluiden negeren. Nou, dat is lastig. Het is een orkest aan vogelgeluiden om ons heen. Zien wordt wat lastiger in de jungle. Terwijl wij met de rangers mee lopen gaat de gids zelfstandig op zoek naar de pitta. Af en toe zien we hem eens, maar het grootste gedeelte van de tijd lijkt hij te zijn opgelost in het bos. Slechts tweemaal horen we hem roepen. De eerste keer voor een afec pigeon.
Aan het einde van de ochtend heeft hij de pitta gehoord. Het geluid van deze soort draagt heel ver en de vogel verplaatst zich snel. Zeker als we er met acht man achter aan stampen. Een van de rangers ziet de vogel eenmaal voorbij schieten. Daar blijft het bij. We hebben de green-breasted pitta in iedergeval gehoord. Hoe vaak we de gids ook vragen of hij alle andere soorten ook wil benoemen, omdat een groot gedeelte nog nieuw is voor ons, het gebeurt niet. Met nog geen dertig soorten op de lijst verlaten we het park. We hadden het anders voor gesteld. Waar we op de heenweg nog met twee auto's gingen, moeten we nu met 10 man in één auto. Gelukkig is het een zevenzitter, maar comfortabel is het zeker niet.
White-chinned Prinia - Witkeelprinia - Schistolais leucopogon
Green Hylia - Hylia - Hylia - Hylia prasina
Plain Tiger - Kleine monarchvlinder - Danaus chrysippus
De middaguren vermaken we ons weer in en rond het kamp. Het barst er van de vogels en we zien nog steeds veel nieuwe soorten. Het gebied is wat meer open, waardoor het fotograferen ook een stuk makkelijker gaat. 's Avonds wordt het al weer tijd dat we onze spullen gaan inpakken, zodat we morgen vroeg kunnen vertrekken.
Golden-breasted Bunting - Acaciagors - Emberiza flaviventris
Green-headed Sunbird - Groenkophoningzuiger - Cyanomitra verticalis (foto: Carlo ter Haar)
African Blue Flycatcher - Turkooiskuifvliegenvanger -African Blue Flycatcher (foto: Carlo ter Haar)
White-browed Coucal - Wenkbrauwspoorkoekoek Centropus superciliosus
Red-headed Malimbe - Roodkopprachtwever - Red-headed Malimbe
Vieillot's Black Weaver - Fluweelwever - Ploceus nigerrimus (foto: Carlo ter Haar)
Black-and-white-casqued Hornbill - Grijsoorneushoornvogel - Bycanistes subcylindricus
Northern Fiscal - Noordelijke Gekraagde Klauwier - Lanius humeralis (foto: Carlo ter Haar)
20 september
Er is één zuidelijke plek waar kans is op de abysian groundhornbills. Een zeer forse en indrukwekkende vogelsoort. Het ligt wel ruim een uur van de route af, maar dat is het zeker waard. Uiteraard is er weer van alles te zien onderweg. Veel rijden is helemaal niet erg, zo zie je wat van het land en van de cultuur. Zodra we net het park inrijden zijn onze eerste olifanten een feit. Wat een fantastische, reusachtige beesten!
Verschillende soorten bijeneters en hoornvogels ontgaan ons niet. Elk soort uit die families zijn mooi.
Gelukkig zijn daar de abysian groundhornbills ook. Gewoon op de weg. Wat een bakbeesten zeg!
Rond het middaguur, wanneer het echt weer warm wordt, knijpen we hem er tussenuit. Het is nog een stuk rijden naar het Queen Elisabeth Park. Hoewel alles aan dit land gaaf en indrukwekkend is, is dit park wel het hoofddoel van onze reis. Hier moet het gaan gebeuren!
Abyssinian Ground Hornbill - Noordelijke Hoornraaf - Bucorvus abyssinicus (foto: Erik-Jan Barten)
Abyssinian Ground Hornbill - Noordelijke Hoornraaf - Bucorvus abyssinicus
Abyssinian Ground Hornbill - Noordelijke Hoornraaf - Bucorvus abyssinicus (foto: Sven Valkenburg)
Bateleur - Terathopius ecaudatus
Marabou Stork - Afrikaanse Maraboe - Leptoptilos crumenifer
De route leidt ons door de bergen. Warme lucht stijgt op, dat weten we. Door de bergen moet die lucht nog verder omhoog stijgen, zodat de lucht nog verder afkoelt. Gevolg: er ontstaan wolken en het gaat regenen. Raampjes dicht dus eigenlijk. Mooi niet. Wederom zijn onze ramen gesneuveld. De regen komt met bakken uit de hemel.
Gestuwd door de wind komt er ook veel de auto in. Zo goed als het gaat proberen we met onze jassen en vesten wat af te schermen, maar lang gaan we dat ook niet vol houden. Sven blaast ondertussen gewoon door. We moeten zeker nog twee uur tot het park, dus even pauze zit er niet in. Met een klein half uurtje is het weer droog en zijn we weer een avontuur rijker.
Aangekomen bij de camping aan de rand van het park worden we vriendelijk ontvangen door het personeel. De komende vier nachten hopen we hier te verblijven. Een grote vierpersoonstent onder een rieten dak. Lekker primitief, maar zeker niet verkeerd. Rondom de camping valt genoeg te zien. De ene na de andere nieuwe soort wordt vastgelegd. Er volgt een heerlijk diner met uitzicht over het park. Een paar olifanten in de verte maken het plaatje compleet. Aan het einde van de maaltijd wordt gevraagd wat we de volgende ochtend als ontbijt willen. De bediende kan haar eigen handschrift niet meer lezen en kijkt ons moeilijk aan. Uit paniek dat we te kort komen, krijgen we de volgende ochtend het hele menu. Een monteur heeft de auto intussen gemaakt. De ramen sluiten weer. Alléén de bestuurder mag in het vervolg de ramen open en dicht doen. Dat blijkt de gouden tip, want de rest van de vakantie hebben we geen last meer van een kapotte auto.
Laughing Dove - Palmtortel - Spilopelia senegalensis (foto: Carlo ter Haar)
Arrow-marked Babbler - Pijlpuntbabbelaar - Turdoides jardineii(foto: Carlo ter Haar)
Swamp Flycatcher - Moerasvliegenvanger - Muscicapa aquatica
White-throated Bee-eater - Witkeelbijeneter - Merops albicollis
Willemsen Kaasspecialisten, voor al uw monteurswerken
21 september
Vol spanning gaan we vandaag het Queen Elisabeth park verkennen. Zou het lukken om een leeuw of misschien wel een luipaard te zien? Daarnaast worden er het jaar rond zo'n zeshonderd soorten vogels gezien in deze omgeving. We kunnen onze lol op, dat begrijp je wel. Een pelikaan hier, diverse soorten kieviten daar. Het is een feestje! De dichtheid aan groot wild is enorm. De vele herten, gazelles, wrattenzwijnen en buffels ontgaan ons niet. We genieten van al het moois wat dit park te bieden heeft. Na een paar uurtjes rondrijden zien we wat auto's bij elkaar staan. Dat betekent vaak dat er iets gezien wordt. De lokale gidsen houden nauw contact met elkaar wanneer zij iets zien. Ook zijn sommige dieren gezenderd, waardoor ze doormiddel van GPS te volgen zijn. Helaas is dit nodig tegen het stropen.
Kob - Kobwaterbok - Kobus kob (oorzaak -> gevolg)
Kob - Kobwaterbok - Kobus kob (foto: Carlo ter Haar)
Kob - Kobwaterbok - Kobus kob (foto: Sven Valkenburg)
African Buffalo - Kafferbuffel - Syncerus caffer (foto: Erik-Jan Barten)
African Buffalo - Kafferbuffel - Syncerus caffer (foto: Sven Valkenburg)
Common Warthog - Wrattenzwijn - Phacochoerus africanus (foto: Erik-Jan Barten)
Aangekomen op de plaats delict, blijkt er in de ochtenduren een heuse kafferbuffel te zijn gedood. Bekend is dan dat de leeuwen zelf altijd hun prooi in de gaten houden. Hoe goed we ook zoeken, er is geen leeuw te bekennen. Wanneer de melding van een luipaard komt een paar kilometer verderop is de keuze gauw gemaakt. In een colonne van zo'n tien auto's spuiten we die kant op. Ja hoor! Daar zit een luipaard. Op flinke afstand, maar wat een beest zeg! Ongelooflijk gaaf!
We vervolgen onze weg richting een zoutpan in de hoop op een kleine flamingo. Die vinden we helaas niet, maar een kittlitz's plover is wel erg fraai. De ochtend is voorbij gevlogen. De magen knorren, dus tijd om te gaan lunchen. Een olifant die oversteekt doet ons vol in de ankers gaan. Wat een machtige beesten!
Crowned Lapwing - Diadeemkievit - Vanellus coronatus
Spur-winged Lapwing - Sporenkievit - Vanellus spinosus (foto: Carlo ter Haar)
African Wattled Lapwing - Lelkievit - Vanellus senegallus
Flappet Lark - Ratelleeuwerik - Amirafra rufocinnamomea (foto: Erik-Jan Barten)
Kittlitz's Plover - Herdersplevier - Anarhynchus pecuarius
Yellow-throated Longclaw - Geelkeellangklauw - Macronyx croceus (foto: Carlo ter Haar)
Na een goed vullende lunch en een korte pauze gaan we richting een dal waar chimpansees zouden moeten zitten. Blijkbaar moesten we dat van te voren aanvragen. Dat is niet gebeurd. Een korte blik over het dal levert niets op. Terug naar de dode buffel dan maar. Wederom geen spoor van een leeuw. We rijden weer door, maar worden gewenkt door één van de parkrangers met de vraag of we de leeuw hebben gezien daar in de boom. Nou, daar hebben we mooi overheen gekeken. Op nog geen honderd meter van de buffel, ligt een vrouwtjes leeuw rustig in de boom. Het nieuws verspreidt zich snel blijkbaar, want binnen een kwartier staan er zeker tien andere auto's. Wij waren het eerst en dus de beste plek om door te rijden, mocht deze leeuwin er van door gaan. We beseffen ook dat dit gerust nog een halve dag kan gaan duren. Gelukkig ligt een cactusboom niet lekker en tijgert de leeuwin rustig uit de boom. Onder de boom ligt een stuk buffel. Zo snel als mogelijk klimmen we op het dak van de auto. We krijgen nog geen twee minuten om dit vast te leggen. Kippenvel!
Lion - Leeuw -Panthera leo
Waterbuck - Waterbok Kobus ellipsiprymnus (foto: Carlo ter Haar)
African Savanna Elephant - Afrikaanse Savanneolifant - Loxodonta africana (foto: Erik-Jan Barten
Hippopotamus - Nijlpaard - Hippopotamus amphibius
De warmte neemt langzaam af en daarmee ook de luchtrilling en het harde licht. Verschillende keren moeten we vol in de ankers voor een paar nijlpaarden. Deze liggen vaak in modderpoelen direct naast de weg. Doordat deze units voor meer dan de helft in de modder zitten en het landschap nogal glooiend is kijk je er nog verbazingwekkend vaak over heen. Goed voor je hartslag.
Nog geen uur na de waarneming van de leeuw is het Sven die alarm slaat. Er ligt een katachtige, direct naast de weg! Een luipaard! Zonder halsband dit keer. Wat een prachtig dier en tegelijkertijd dé waarneming van de vakantie! Een groep van zo'n vijfendertig olifanten maakt de middag compleet. Ongekend gave middaguurtjes!
In de avonduurtjes doet een huilende hyena op nog geen twintig meter van de tent er nog een schepje bovenop. Wat een geluid!
Leopard - Luipaard - Panthera pardus (foto: Erik-Jan Barten)
Leopard - Luipaard - Panthera pardus (foto: Carlo ter haar)
Leopard - Luipaard - Panthera pardus
Common Warthog - Wrattenzwijn - Phacochoerus africanus
African Buffalo - Kafferbuffel - Syncerus caffer met Yellow-billed Oxpecker - Geelsnavelossenpikker - Buphagus africanus
Hippopotamus - Nijlpaard - Hippopotamus amphibius (foto: Carlo ter Haar)
Hippopotamus - Nijlpaard - Hippopotamus amphibius (foto: Sven Valkenburg)
African Savanna Elephant - Afrikaanse Savanneolifant - Loxodonta africana
22 september
In en rond de tuin valt al genoeg te zien. We hoeven dus niet ver om mooie dingen te zien. Gisteren zijn we ongelooflijk verwend, dat beseffen we goed. We gaan weer rustig het weggetje af waar we gisteren het luipaard zagen. Uiteraard geen spoor. Met al meer dan 250 soorten vogels op de lijst, wordt het steeds lastiger om nieuwe soorten te vinden. Gelukkig herkennen we de soorten die we met enige regelmaat tegenkomen steeds beter. En wat foto's betreft kan het altijd beter!
Three-banded Plover - Driebandplevier - Charadrius tricollaris
African Crake - Afrikaanse Kwartelkoning - Crecopsis egregia
Black-bellied Bustard - Zwartbuiktrap - Lissotis melanogaster
White-browed Coucal - Wenkbrauwspoorkoekoek Centropus superciliosus (foto: Carlo ter Haar)
Red-necked Spurfowl - Roodkeelfrankolijn - Pternistis afer (foto: Carlo ter Haar)
Zitting Cisticola - Graszanger - Cisticola juncidis (foto: Carlo ter Haar)
Long-crested Eagle - Afrikaanse Zwarte Kuifarend - Lophaetus occipitalis (foto: Carlo ter Haar)
Wederom is het raak met een luipaard. Deze keer ligt er eentje op redelijke afstand in een boom. Helaas ook weer een halsband om, dus verwend als we zijn vervolgen we onze weg. De witruggieren verraden ons dat er een dood kadaver ligt. Honderden gieren cirkelen rond en duiken van alle kanten te gelijk op het kadaver. In mooie lange glijvluchten zetten ze de landing in. Schiphol is er niks bij. Opeens vliegen alle gieren op. Een luipaard springt boven op het kadaver. De vierde in twee dagen tijd! Bizar!
Een stukje verderop ligt de dode buffel, waar we gisteren de leeuw zagen. De gieren hebben deze inmiddels ook gevonden. Wat een schouwspel is dat zeg! Ze gunnen elkaar niks. Continu is er ruzie over een stukje ingewand van de buffel. Erg lekker ruikt het niet kan ik je vertellen.
White-backed Vulture - Witruggier - Gyps africanus (foto 1 t/m 3: Carlo ter Haar, foto 4: Erik-Jan Barten)
Hooded Vulture - Kapgier - Necrosyrtes monachus (foto: Carlo ter Haar)
Hooded Vulture - Kapgier - Necrosyrtes monachus
Na een lunch en een paar uurtjes rustig aan te hebben gedaan is verkennen we een ander gedeelte van het park waar we op zitten. We verbazen ons telkens weer over hoe de natuur zich afwisselt in dit land. Van bergen naar regenwoud, van regenwoud naar savannes, van savannes naar grote meren en ga zo maar door.
Bij een groot meer zien we tientallen nijlpaarden, pelikanen en verschillende soorten rallen, ibissen en kieviten. Diep in het gras ligt een leeuwin. Alleen haar kop is zo nu en dan te zien. Wat blijft het indrukwekkend! Een paartje Grey-crowned Cranes met daar achter een Saddle-billed Stork zorgen voor een geweldige afsluiting voor vandaag!
Lesser Striped Swallow - Savannezwaluw - Cecropis abyssinica
African Cuckoo - Afrikaanse Koekoek - Cuculus gularis (foto: Carlo ter Haar)
Little Bee-eater - Dwergbijeneter - Merops pusillus
Little Bee-eater - Dwergbijeneter - Merops pusillus (foto: Carlo ter Haar)
Saddle-billed Stork - Zadelbekooievaar - Ephippiorhynchus senegalensis
Grey Crowned Crane - Kroonkraanvogel - Balearica regulorum (foto: Carlo ter Haar)
Hamerkop - Scopus umbretta (foto: Carlo ter Haar)
23 september
We moeten nog een hoop soorten die aan water gebonden zijn. Tijd om daar eens werk van te maken. We stoppen bij een brug waar we eerdere dagen al een paar keer voorbij zijn gereden. Voor de triplijst zien we een hoop nieuwe soorten, maar veelal soorten die in we in Nederland ook al hebben gezien. De papyrus gonolek is een gave en schaarse soort die maar op enkele plekken voorkomt in de wereld. Blij zijn we dan ook met drie van deze supermooie vogels.
Papyrus Gonolek - Papyrusfiskaal - Laniarius mufumbiri (foto: Carlo ter Haar)
Papyrus Gonolek - Papyrusfiskaal - Laniarius mufumbiri (foto: Sven Valkenburg)
Hamerkop - Scopus umbretta (foto: Erik-Jan Barten)
Slender-billed Weaver - Dunbekwever - Ploceus pelzelni
African Sacred Ibis - Heilige Ibis - Threskiornis aethiopicus
We rijden verder door richting een paar zoutpannen. Bij de tweede zoutpan is het raak. Het hele meer ziet roze van de lesser flamingo's. Heel fraai! Blijkbaar hebben we een bordje gemist, want binnen enkele minuten worden we weggestuurd door twee mannen op een brommer. Terwijl ik de mannen een beetje aan de praat houd, tijgeren de jongens richting de waterrand om wat plaatjes te maken van onze roze vrienden. We moeten mee naar een gebouw dat een hoofdkantoor moet voorstellen. Voor tien dollars per persoon mogen we het gebied in. We zijn echter door al onze contanten heen. Met de pin betalen zit er niet bij. We houden ons van de domme en vertrekken.
Lesser Flamingo - Kleine Flamingo - Phoeniconaias minor (foto: Carlo ter Haar)
Lesser Flamingo - Kleine Flamingo - Phoeniconaias minor (foto: Sven Valkenburg)
White-headed Vulture - Witkopgier - Trigonoceps occipitalis (foto: Carlo ter Haar)
Lappet-faced Vulture - Oorgier - Torgos tracheliotos
We rijden terug naar de camping en vermaken ons daar met een boom vol wevers en andere soorten die op en rond de camping rond scharrelen. Ollie de olifant is ook weer van de partij en loopt heerlijk over de camping. Wat blijven ze indrukwekkend! Na een forse regenbui en een heerlijke lunch is het tijd voor een boottocht. De lucht boven het meer is bezaaid met duizenden zwaluwen en meer dan honderd bonte ijsvogels. In het water dobberen tientallen nijlpaarden en een aantal krokodillen! We zijn vergezeld met een gids, een stuurman en wat andere toeristen. Onze vriend de gids is loei scherp. Niets ontgaat hem. De ene na de andere malachite kingfisher wordt ons in de schoot geworpen. Deze zijn een stuk kleiner dan onze Nederlandse ijsvogel.
Village Weaver - Grote Textorwever - Ploceus cucullatus (foto 2: Carlo ter Haar)
Slender-billed Weaver - Dunbekwever - Ploceus pelzelni
Wij doen ons best om wat leuke plaatjes te maken. Het gevolg van een schijn beweging met de camera door een van ons is dat de stuurman direct het roer om gooit en de motor uit zet. We varen regelrecht de kant in, waardoor de vogels wegvliegen. Het wordt één grote verjaag tour. Sven heeft het zo erg naar zijn zin dat hij het dubbele bedrag er voor over heeft. Gelukkig gaat het niet heel de vakantie zo, want dan loopt het in de papieren. Toch is de boottocht een feestje en een unieke kans om soorten van erg dichtbij te zien. Een groep van zeven drinkende olifanten met daarvoor zeker twintig nijlpaarden en drie krokodillen is een waanzinnig beeld toch?
Pied Kingfisher - Bonte IJsvogel - Ceryle rudis (foto 5 en 6: Carlo ter Haar)
Malachite Kingfisher - Malachietijsvogel - Corythornis cristatus
Woodland Kingfisher - Senegalijsvogel - Halcyon senegalensis
Er is regen op komst. Gelukkig hebben we een dak boven ons hoofd, maar door de toenemende wind houden we het niet droog. De stuurman vaart regelrecht de kant in om in de luwte te schuilen. Hij weet inmiddels hoe dat moet zou je denken. Hij mist alleen een dikke boomstronk. Het gevolg is dat de motor in de soep loopt. Zit je dan. Midden in het riet tussen honderden muggen, tien nijlpaarden en in de stromende regen. Gelukkig blijk de boot nog wel op een langzaam tempo vooruit te kunnen varen. Wel met een hoop kabaal. Een half uurtje later dan gepland komen we weer aan in de haven
Hippopotamus - Nijlpaard - Hippopotamus amphibius
Nile Crocodile - Nijlkrokodil - Crocodylus niloticus
Nile Monitor - Nijlvaraan - Varanus niloticus (foto: Erik-Jan Barten)
Little Swift - Huisgierzwaluw - Afus affinensis (foto: Carlo ter Haar)
Sand Martin - Oeverzwaluw (foto: Carlo ter Haar)
Barn Swallow - Boerenzwaluw - Hirundo rustica
Met nog twee uurtjes licht te gaan maken we nogmaals een ronde door het park. Dat verveelt nooit, want er is altijd een hoop te zien. De dode buffel is inmiddels bijna verorberd. Van de leeuwen geen spoor. Ik zou bijna vergeten dat het vandaag mijn verjaardag is. Wat een geweldige plek om jarig te mogen zijn. Ik krijg niet veel visite, maar gelukkig komt Ollie wel. Hij eet en drinkt voor tien!
African Savanna Elephant - Afrikaanse Savanneolifant - Loxodonta africana (foto: Carlo ter Haar)
Ollie met een onrustige voorgrond
Kob - Kobwaterbok - Kobus kob
Red-necked Spurfowl - Roodkeelfrankolijn - Pternistis afer
Helmeted Guineafowl - Helmparelhoen - Numida meleagris
24 september
Hoewel het Queen Elisabeth Park nog zoveel moois te bieden heeft, wordt het tijd om te vertrekken. Lake Mburo wordt de volgende stop. Een rit van zo'n drieënhalf uur. De sfeer onderling zit er goed in. We kijken onze ogen uit naar het wisselende en zeer diverse landschap. Oeganda wordt de parel van Afrika genoemd. Wat dat betreft doet ze haar naam zeker eer aan en is er geen woord aan gelogen. Helaas is het contrast erg groot. Het beeld van al die kinderen die steeds maar weer om een gift of eten vragen blijft op onze netvliezen staan. We worden er zelfs even stil van. Wat een armoede. Alles gebeurt nog met de hand, trekkers kennen ze niet. Een brommer is het standaard vervoermiddel hier. Alles gaat mee op de brommer. Meerdere trossen bananen, boomstammen van een meter of vijf, dode varkens en zelfs grafkisten. Op de meeste scooters zitten drie of vier personen. Toch is de bevolking steeds vriendelijk en behulpzaam. Daar kunnen wij als verwende westerlingen een voorbeeld aan nemen.
Hoewel er nog veel meer over te zeggen valt, gaat onze reis gewoon door. Regelmatig zien we Grey-crowned Cranes. Deze keer staat er een paartje op een voetbal pal naast de weg. Schitterende vogels. Nog geen kwartier later is het Carlo die iets ziet wat bij ons voor een adrenalinekick zorgt. Op een zijweg van de hoofdweg staan twee heuse chimpansees! Hoe dan? Ineens zijn ze daar. Vol in de ankers en een wilde U-turn volgen. Gelukkig staan ze er nog en kunnen we enkele minuten van ze genieten. Ze zijn niet blij met ons. We houden in ons achterhoofd dat ze agressief kunnen worden en dan zes tot acht keer zo sterk kunnen zijn als mensen. Het blijft bij een boze blik. Langzaam druipen ze af het bos in. Wat een spectaculaire waarneming van een droomsoort!
Grey Crowned Crane - Kroonkraanvogel - Balearica regulorum
Chimpanzee - Chimpansee - Pan troglodytes
Chimpanzee - Chimpansee - Pan troglodytes (foto: Sven Valkenburg)
Chimpanzee - Chimpansee - Pan troglodytes (foto: Carlo ter Haar)
Een blije Sven na het zien van de Chimpansees
African Stonechat - Afrikaanse Roodborsttapuit - Saxicola torquatus (foto: Carlo ter Haar)
Mackinnon's Shrike - Mackinnons Klauwier - Lanius mackinnoni (foto: Carlo ter Haar)
De rest van de route verloopt zonder gekke dingen. Aangekomen in het park Mburo stuiteren we op de eerste zebra's. Helaas lopen ze net naast de bewoonde wereld tussen geiten en koeien. Niet hoe we het verwachtten. In een paar dagen tijd zien we er enkele honderden. In de goede setting is er best wat leuks van te maken. Giraffen zouden hier ook moeten zitten. We grappen dat we er waarschijnlijk over heen kijken. De dichtheid van giraffen is blijkbaar niet zo groot als die van de zebra's. We zien er maar een handjevol in de twee dagen dat we er zijn
Plains Zebra - Steppezebra - Equus quagga
Rothschild's Giraffe - Giraffa camelopardalis rothschildii (foto's: Erik-Jan Barten)
Rothschild's Giraffe - Giraffa camelopardalis rothschildii (foto: Sven Valkenburg)
Bare-faced Go-away-bird - Maskertoerako - Crinifer personatus (foto: Sven Valkenburg)
Little Bee-eater - Dwergbijeneter - Merops pusillus (foto: Carlo ter Haar)
Bij het meer vinden we al vrij snel drie african finfoots. Dat scheelt ons morgen weer een boottochtje. Op de parkeerplaats is een Duits gezin hun tenten aan het opzetten. De tafel staat al gedekt maar die verliezen ze uit het oog. Zo vlug als ze zijn stormt familie aap erop af. In een mum van tijd is de tafel leeg. Ze worden hartelijk uitgelachen door de lokale bevolking. Wij doen daar natuurlijk aan mee. Een balts-show met zeker vier african fish eagles rakelings boven onze hoofden is een geweldige afsluiter van de dag.
Meyer's Parrot - Meyers Papegaai - Poicephalus meyeri (foto: Erik-Jan Barten)
Northern Grey-headed Sparrow - Grijskopmus - Passer griseus (foto: Carlo ter Haar)
African Finfoot - Afrikaanse Fuutkoet - Podica senegalensis (foto: Erik-Jan Barten)
Tawny Eagle - Savannearend - Aquila rapax
African Fish Eagle - Afrikaanse Zeearend - Icthyophaga vocifer (foto's: Carlo ter Haar)
African Fish Eagle - Afrikaanse Zeearend - Icthyophaga vocifer
Uitzicht vanaf de Hyene Hill (foto: Carlo ter Haar)
25 september
We worden wakker met een geweldige zonsopkomst en uitzicht over het park. Tijd voor een lekker ontbijtje. Het eten is over het algemeen erg goed. Ondervoed raken we zeker niet. Gisteren hebben we al een aardig gedeelte van het park gezien, maar het kan zeker geen kwaad om nog een ronde te maken. Het wordt al vroeg warm vandaag en we kakken behoorlijk in. De boog kan niet altijd gespannen staan. We druipen af naar de lodge en knijpen een oogje dicht. Wanneer de bewolking aan het einde van de middag weer toeneemt maken we toch nog een ronde door het park. We zijn er nu toch. We krijgen daar zeker geen spijt van. Het levert ons zeker tien nieuwe soorten op en heel wat leuke fotootjes.
Green-headed Sunbird - Groenkophoningzuiger - Cyanomitra verticalis
African Green Pigeon - Afrikaanse Papegaaiduif - Treron calvus (foto: Carlo ter Haar)
Rüppell's Starling - Blauwe Langstaartglansspreeuw - Lamprotornis purpuroptera
Rüppell's Starling - Blauwe Langstaartglansspreeuw - Lamprotornis purpuroptera (foto: Carlo ter Haar)
Crested Barbet - Kuifbaardvogel -Trachyphonus vaillantii
Black-billed Barbet - Rood-zwarte Baardvogel - Lybius guifsobalito (foto: Sven Valkenburg)
Asian Woolly-necked Stork - Aziatische Bisschopsooievaar - Ciconia episcopus (foto: Carlo ter Haar)
De benzinetank begint al aardig op te schieten. Wanneer we heuveltje op rijden, gaat het lampje branden. Bij het heuveltje af gaat hij weer uit. Ideaal systeem! Het idee was om in de avond uurtjes nog een ronde met gids door het park te doen. Echter willen ze ons weer oplichten waar we bij staan. Nou dan maar met een biertje bij het kampvuur. Daar waren we ook even aan toe.
Lilac-breasted Roller - Vorkstaartscharrelaar - Coracias caudatus (foto: Carlo ter Haar)
Black-winged Kite - Grijze Wouw - Elanus caeruleus (foto: Erik-Jan Barten)
Spot-flanked Barbet - Rouwbaardvogel -Tricholaema lacrymosa
White-rumped Swift - Pijlstaartgierzwaluw - Apus caffer (foto: Carlo ter Haar)
Speckled Mousebird - Bruine Muisvogel - Colius striatus (foto: Erik-Jan Barten)
Blue-naped Mousebird - Blauwnekmuisvogel - Urocolius macrourus (foto: Sven Valkenburg)
Red-billed Firefinch - Vuurvinkje - Lagonosticta senegala
Chinspot Batis- Witflankvliegenvanger - Batis molitor
Red-cheeked Cordon-bleu - Blauwfazantje - Uraeginthus bengalus
Brown-backed Scrub Robin - Bruinrugwaaierstaart - Cercotrichas hartlaubi
Broad-billed Roller - Breedbekscharrelaar - Eurystomus glaucurus
26 september
De dagen vliegen voorbij. Voor we het weten is het al weer tijd voor onze laatste target van deze reis. De shoebill. De beste plek is op nog geen uur van het vliegveld. We laten de Hyena lodge achter ons en zetten koers richting het noordoosten. Een rit van zo'n vierenhalf uur. Het vertrek begint niet zo soepel als gepland. We worden opgewacht door een groep apen die op en rond de auto's zitten. Vliegensvlug proberen ze te pakken wat ze pakken kunnen. Helaas voor hen, we zijn ze te slim af en het lukt ze niet om iets te pakken te krijgen. Al stotterend start de auto. Oh nee, dat klinkt niet goed. We staan vooruit geparkeerd, maar in z'n achteruit doet de auto vrij weinig. Na een minuut of tien met veel moeite en hoge toeren, lukt het net om de auto zo te draaien om weg te kunnen rijden.
Vervet Monkey - Zuid-Afrikaanse Groene Meerkat - Chlorocebus pygerythrus (foto's: Sven Valkenburg)
Vervet Monkey - Zuid-Afrikaanse Groene Meerkat - Chlorocebus pygerythrus
We zijn allemaal gesloopt van een vakantie vol met ontzettend veel indrukken en weinig slaap. Dat hakt er bij iedereen flink in. Veel wordt er niet gezegd en de meeste knijpen om de beurt een oogje dicht. Erik-Jan rijdt en heeft de vaart er goed in. We blazen de één na de andere auto voorbij. Totdat meneer de agent er genoeg van heeft. We worden naar de kant gefloten en krijgen een bekeuring voor het inhalen over doorgetrokken streep. Nergens is ook maar iets van belijning op de weg te vinden. De agent wil 150.000 Oegandese Shilling. Omgerekend veertig euro. We proberen duidelijk te maken dat we nog maar 20.000 Oegandese Shilling hebben. Hij kijkt een beetje beteuterd, maar steekt het toch maar in z'n zak. De rest van het bedrag scheldt hij ons kwijt omdat we jonge gasten zijn. Maar dan moeten we wel genieten van Oeganda. Nou, dat hoeft hij ons geen tweede keer uit te leggen.
Tegen twaalven komen we aan bij de Mabamba lodge. Een schitterende plek aan het Victoriameer. Het Victoriameer is het grootste meer van Afrika en het op één na grootste zoetwatermeer op aarde. Het bevindt zich in Oost-Afrika tussen de staten Tanzania, Oeganda en Kenia. Met een oppervlakte van ruim 69.000 km² is het bijna zo groot als Nederland en België samen.
Onze laatste overnachtingsplek. Qua luxe hebben we de lodges aardig weten op te bouwen. Al hebben we nergens te klagen gehad. Dit resort wint het van de rest. Een strandje, een zwembad en een schitterende subtropische tuin. Heerlijk!
Een frisse duik in het zwembad en een lunch aan het water geeft ons nieuwe energie voor onze laatste missie: de Schoenbekooievaar. Een reusachtige, magische vogel, die je terug doet denken aan het tijdperk van de dinosauriërs.
Hamerkop - Scopus umbretta (foto's: Carlo ter Haar)
Water Thick-knee - Watergriel - Burhinus vermiculatus
African Thrush - Afrikaanse Lijster - Turdus pelios
Saddle-billed Stork - Zadelbekooievaar - Ephippiorhynchus senegalensis
Iets na vieren vertrekken we met een bootje vanuit de tuin. Een paar uurtjes geleden is er nog eentje gezien. Het slagingspercentage om een shoebill te zien in MaBamba Swamp is volgens de locals 95%. We rekenen ons niet rijk, maar het zou een flinke domper zijn als we hem niet zouden zien. Vergezeld door een stuurman en gids Brian moet het lukken. Brian is een topper. We zijn direct fan van hem. Hij weet precies hoe hij moet gidsen. Alle soorten worden genoemd en wanneer we iets willen fotograferen gaan we meteen in de ankers. Daarnaast heeft hij humor en is lekker enthousiast. Het is wel eens anders geweest deze vakantie. Een Spotted-necked Otter is alvast een heel fijne bonus.
Yellow-billed Duck - Geelsnaveleend - Anas undulata (foto: Sven Valkenburg)
African Jacana - Lelieloper - Actophilornis africanus
Reed Cormorant - Afrikaanse Dwergaalscholver - Microcarbo africanus (foto: Erik-Jan Barten)
Squacco Heron - Ralreiger - Ardeola ralloides (foto: Carlo ter Haar)
Squacco Heron - Ralreiger - Ardeola ralloides
Brian staat voor op de boeg en lijkt wat te zien. Doordat wij laag zitten zien we echter niets. Een shoebill vliegt op, niet onze droomwaarneming, maar wat een bakbeest. Hij kent alle shoebills in dit gebied. Een stuk of twintig zouden er moeten zitten. Dit is precies een hele schuwe. We varen de kreek in waar ‘ie geland zou moeten zijn. Op een rustiger tempo proberen we het opnieuw. Onze vriend Brian is scherp. Niets ontgaat hem. Hij draait zich om: 'Jongens, ik zie er nu twee. We proberen eerst de schuwe nog een keer. Daarna varen we door naar de andere. Die is tammer.' Zo gezegd, zo gedaan. De schuwe peert hem natuurlijk meteen, dus door naar de tamme. Die is inderdaad een stukje tammer. Meer dan vijf meter zit er niet tussen ons en de vogel. Waanzinnig! In het heerlijke avondlicht schieten we onze kaartjes vol. Met een spanwijdte van bijna drie meter hebben we te maken met een serieuze jongen.
Shoebill - Schoenbekooievaar - Balaeniceps rex
Shoebill - Schoenbekooievaar - Balaeniceps rex (foto's: Carlo ter Haar)
Shoebill - Schoenbekooievaar - Balaeniceps rex (foto: Sven Valkenburg)
Shoebill - Schoenbekooievaar - Balaeniceps rex
De terugweg is ook fantastisch. De één na de andere soort laat zich goed zien en fotograferen. Een reeks aan foto's waar we in Nederland een half jaar over doen, schieten we nu in twee weken. Genieten met een grote G. Morgenochtend mogen we weer!
Yellow-billed Egret - Geelsnavelzilverreiger - Ardea brachyrhyncha
Purple Heron - Purperreiger - Ardea purpurea (foto: Sven Valkenburg)
Purple Heron - Purperreiger - Ardea purpurea
Western Cattle Egret - Koereiger - Ardea ibis
Pied Kingfisher - Bonte IJsvogel - Ceryle rudis (foto: Carlo ter Haar)
African Fish Eagle - Afrikaanse Zeearend - Icthyophaga vocifer (foto: Carlo ter Haar)
27 september
De laatste ochtend is al weer aangebroken. Wederom hebben we afgesproken met Brian. Deze keer beginnen we vanaf een ander punt. Dat scheelt een stuk varen. Goolge maps leidt ons over wegen, waarover we sterk twijfelen of deze voor auto's gemaakt is en of er uberhaupt weleens eerder een auto over gereden heeft. Onze tank loodst ons er in ieder geval keurig doorheen. We komen aan in een drukke 'haven'. Tientallen sloepen en visserboten varen in en uit. Deze route door het moeras wordt ook gebruikt als afsnijroute voor auto's en brommers. Een vlonder waar een auto net op kan staan. Tien brommers is een smal sloepje. Er is geen fatsoenlijke aanlegsteiger. Gewoon een paar planken half weggezakt in de modder is voldoende. We zijn nog in Afrika.
Hamerkop - Scopus umbretta
Malachite Kingfisher - Malachietijsvogel - Corythornis cristatus
Malachite Kingfisher - Malachietijsvogel - Corythornis cristatus (foto: Carlo ter Haar)
Purple Heron - Purperreiger - Ardea purpurea (foto: Carlo ter Haar)
We laten de druk bevaarde vaart achter ons en duiken dieper het moeras in. Al vrij snel hebben we onze grootsnavelige vriend weer in het verzier. Wederom is het de schuwe die op de wieke gaat. Gelukkig is hij zo vriendelijk om naast de tamme te gaan zitten. Twee schoenbekooievaars in één beeld! Fantastisch! Terwijl de zon op komt genieten we van deze reusachtige vogels. Wat een apparaten! We maken de droomfoto's zoals we dat in petto hadden.
Shoebill - Schoenbekooievaar - Balaeniceps rex (foto: Erik-Jan Barten)
Shoebill - Schoenbekooievaar - Balaeniceps rex (foto: Carlo ter Haar)
Shoebill - Schoenbekooievaar - Balaeniceps rex
Na dik een uur te hebben rondgedobberd wordt het tijd om te vertrekken. Onderweg wordt er uiteraard nog een paar keer gestopt. Een ijsvogel hier, een jacana daar. De boottochten vervelen nooit. Na afscheid te hebben genomen van Brian wordt het dan echt tijd onze spullen te pakken. Na zoveel inspanningen de afgelopen weken trakteren we ons de laatste uurtjes op een beetje rust. De één neemt nog een duik, de ander bakt wat bruin of pakt wat slaap. Na een lunch en een frisse douche moeten we echt gaan. Het idee is om met een veerboot te gaan. Dat scheelt namelijk ruim een uur om rijden. Deze is gratis. Dat voorspelt al niet veel goeds. De rij kan lang zijn en de boot gaat maar eenmaal in het uur. Een lange rij staat er zeker. We betwijfelen of we met de huidige rij die er staat de laatste boot zullen halen. We nemen het zekere voor het onzekere en kiezen de omweg.
Na een vermoeide rit komen we aan op de luchthaven. De auto moet kan uiterlijk om 18 uur ingeleverd worden. Het vliegtuig vertrek echter pas zes uur later. Dat wordt een lange zit. Gelukkig is daar meneer de agent die voor wat afleiding zorgt. Onze snelheid op de luchthaven is veel te hoog. Betalen maar. We zijn echter bankroet en hebben geen contant geld meer op zak. Sven moet eigenlijk mee naar het bureau, zo'n tien kilometer verderop. Gelukkig steekt de autoverhuurder daar een stokje voor en lost het voorval voor ons op. Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. De tijd van gaan is echter aangekomen. We kijken terug op een geweldige belevenis. Zoveel mooie dingen gezien. Zowel van de cultuur als van de natuur. Met maarliefst 376 soorten vogels en 31 soorten zoogdieren op de lijst mogen we dik tevreden zijn!
Reactie plaatsen
Reacties
Wat heb je deze reis geweldig omschreven!! Ontzettend leuk om te lezen, en de prachtige foto's maken het compleet. Complimenten!
Wat een fantastische reis heb je weer gemaakt, Coen. Ik heb genoten van je verslag. Bedankt!!!
Mooi en informatief verslag met heel herkenbare foto's. Ben er tussen 2010 en 2017 6 keer geweest. Interessant voor jullie is zeker het oosten van Oeganda, Pian Upe WR, Matheniko WR en Bogora WR. De omgeving van Mount Moroto is de moeite waard voor endemische soorten en ook Kidepo Valley NP is een aanrader.
Sowieso is de weg van Pian Upe naar Kidepo een interessante weg, niet in de regentijd, i.v.m. soorten die alleen aan die kant van Oeganda voorkomen.
Kleine opmerking: de meerkat met de witte neus een roodstaartmeerkat. De waterbok is een Defassa waterbok.